Utbildningsserie: Säkerhetslagstiftning ur tre perspektiv
Säkerhetslandskapet förändras snabbt, och regelverken skärps i takt med att hotbilden i omvärlden växer. Detta gäller inte minst verksamheter inom samhällsviktiga sektorer, som på senare tid har fått – och kommer att få – en ökad regelbörda att efterleva. För att möta denna ökade regelbörda och skydda verksamheter från både externa hot och kännbara sanktioner krävs både kunskap och strategiska åtgärder. Vi på Morris Law bjuder in till en exklusiv utbildningsserie med fokus på de juridiska aspekterna av verksamheters säkerhetsarbete och ger konkreta strategier för detta arbete.
Vi djupdyker i de legala frågeställningarna kring säkerhet från tre olika perspektiv:
- Organisatorisk regelefterlevnad
- Investeringar och affärsrelationer
- Personalrelaterad säkerhet
Utbildningstillfällena är sammanhängande men fristående. Välkommen att delta på alla tre tillfällen, eller bara enstaka. Anmäl ditt intresse redan idag för att få inbjudan till utbildningstillfällena i höst.
– Få förståelse för vad vilka säkerhetsregelverk som berör er verksamhet
– Få insikter från experter inom säkerhetsjuridik och compliance
– Bygg en robust säkerhetsstrategi inför framtidens krav
Utbildningsserien riktar sig till dig som leder och arbetar med säkerhetsrelaterade frågor inom alla typer av samhällsviktig verksamhet, exempelvis:
- IT
- Energi- och VA
- Logistik och infrastruktur
- Tillverkning
- Offentlig sektor
Utbildningsserien – tre djupdykningar
Del 1: Organisatorisk regelefterlevnad
För företag som verkar inom samhällsviktiga sektorer ökar kraven på företagens löpande verksamhet och säkerhetsåtgärder. EU har skärpt regelverken för cybersäkerhet och kritisk infrastruktur genom de nya NIS2- och CER-direktiven. Till följd av detta träder två nya lagar i kraft under 2025. Dessa ställer högre krav på såväl företag som myndigheter att identifiera, hantera och rapportera säkerhetsrisker.
Dessutom sker flera lagändringar inom säkerhetsskydds- och beredskapsområdet, som ställer högre krav på många verksamheters systematiska säkerhetsarbete.
Vi kommer behandla bland annat följande frågor:
– Vilka säkerhetsregelverk måste verksamheter inom samhällsviktiga sektorer förhålla sig till i sin dagliga compliance?
– Vad innebär de nya skärpta kraven i NIS2- och CER-direktiven för företag och myndigheter?
– Hur förhåller sig de kommande lagarna till säkerhetsskyddslagen?
– Vilka konkreta åtgärder krävs för regelefterlevnad?
– Hur förbereder man verksamheten inför de nya säkerhetskraven?
Plats: Vallgatan 30, Göteborg
När: 26 augusti 2025 kl. 11:30-14:00 (lunch serveras från kl. 11:30)
Del 2: Investeringar och affärsrelationer
Internationella investeringar, handel och upphandlingar påverkas i allt högre grad av säkerhetspolitiska hänsyn. Det regulatoriska landskapet kring säkerhetsaspekter av investeringar och affärsrelationer har utvecklats i hög hastighet de senaste åren, och kommer att fortsätta förändras.
Vi kommer bland annat att behandla följande frågor:
– Vilka säkerhets- och skyddsregelverk påverkar investeringar och internationella affärer?
– Vi går särskilt igenom FDI-regelverket – hur påverkas utländska investeringar? Och vad gäller för företag som bedriver skyddsvärd verksamhet?
– Hur påverkar bl.a. FSR- och IPI-förordningarna förvärv och offentliga upphandlingar?
– Hur påverkar säkerhetsskyddslagen och sanktionsreglerna företagens affärsrelationer?
Plats: Lammholmsvägen 2, Öckerö och digitalt
När: 2 oktober 2025 kl. 11:30-14:00 (lunch serveras från kl. 11:30)
Del 3: Personalrelaterad säkerhet
Säkerhet börjar med människorna i organisationen. Att säkerställa att rätt personer har tillgång till känslig information och kritisk verksamhet är avgörande – men hur utförs detta på ett juridiskt korrekt sätt?
För att ge ett brett och praktiskt perspektiv på hur man skapar trygga arbetsplatser med rätt personer på rätt plats, deltar personalsäkerhetsrådgivare från Scandinavian Recruitment Intelligence (SRI).
SRI besitter lång erfarenhet inom personalsäkerhet och rekrytering från Försvarsmakten, Polisen och den privata sektorn. Under detta tillfälle delar de med sig av kunskap och erfarenheter om bland annat bakgrundskontroller, säkerhetsprövning och insatser som bidrar till att bygga god säkerhetskultur och ett långsiktigt, systematiskt och proaktivt personalsäkerhetsarbete – insatser som skapar trygga arbetsplatser i en orolig omvärld.
Vi kommer bland annat att behandla följande frågor:
– Bakgrundskontroller utifrån arbetsrätten och GDPR – förutsättningar för tillåtlighet?
– I vilka fall ska respektive måste det utföras bakgrundskontroller? Och hur och när gör man dem?
– Säkerhetsprövning enligt Säkerhetsskyddslagen och personutredning enligt NIS2 och CER – hur ser de legala kraven och den praktiska processen ut?
Plats: Vallgatan 30, Göteborg
När: 11 november 2025 kl. 11:30-14:00 (lunch serveras från kl. 11:30)
Välkommen till en utbildningsserie där juridik och säkerhet möts – och där du får verktygen för att agera proaktivt i en alltmer compliancefokuserad värld.
Anmäl dig till första tillfället redan idag eller anmäl ditt intresse för kommande tillfällen, inbjudningar skickas ut separat.
Läs mer om oss på morrislaw.se